Krivolov doveo ljuskavce na rub izumiranja

Milijuni ljuskavaca ulovljeni su ili ubijeni u Africi, pa stručnjaci strahuju da je ta životinja dovedena do ruba izumiranja, piše BBC. Ljuskavci su sisavci kojima se najviše trguje na svijetu zbog njihova mesa i oklopa.

Zaštitari okoliša traže da se zabrana trgovine uvedena prošle godine strogo provodi, jer krijumčari i dalje ilegalno opskrbljuju azijska tržišta. Populacija azijskih lljuskavaca dramatično se smanjila 60-tih godina prošlog stoljeća.

Daniel Ingram sa sveučilišta u Sussexu godinama je sa suradnicima radio u Africi na prvoj studiji o lovu na ljuskavce u šumama središnje Afrike. Ljuskavci se stoljećima love ldiljem Afrike. Budući da ne znamo njihov točan broj ne možemo reći je li lov radi prehrane održiv ili nije, rekao je Ingram. No, ono što možemo reći sa sigurnošću da ih lov jako ugrožava, dodao je.

Njegov tim je koristio podatke sa više od stotinu tržnica i lovišta u 14 afričkih zemalja i utvrdio da se u srednjoafričkim šumama godišnje ubije između 400.000 i 2.7 milijuna ljuskavaca.

Od 2014., svih šest vrsta tih sisavaca nalazi se na međunarodnoj listi životinja kojima prijeti izumiranje. Procijenjuje se da je od 2000. u ilegalnoj međunarodnoj trgovini završio više od milijun ljuskavaca, što tu životinju čini najprodavanijim divljim sisavcem na svijetu. Cijena velikog ljuskavca od 1990-tih je godina porasla 5.8 puta, unatoč tome što je zaštićena, navodi BBC.