Kako Osijek brine o napuštenim mačkama?

Nije rijetko da napušteni kućni ljubimci lutaju ulicama dok je nesavjesni vlasnik na godišnjem odmoru. S tim se problemom susreću i volonterke osječke Udruge Devet života koje se već sedam godina brinu za napuštene mačke. One upozoravaju na nužnost njihove kastracije.
Tijekom svog reproduktivnog razdoblja mačka na svijet može donijeti i do dvjesto mačića, a sve njih nemoguće je udomiti. Zbog toga su pokrenuli projekt kastracije mačaka kako bi se smanjila neželjena legla. Do sada je obavljeno 60 kastracija. Kastracije su važne u prevenciji neželjenih trudnoća, u produženju života mačke te u njihovom zdravstvenom stanju i prevenciji bolesti.

Napuštene mačke uglavnom završavaju na cesti i stradavaju u prometu Liječenje je nerijetko dugotrajno i skupo. 'Teško je i naporno zato što moramo priskrbiti  velika sredstva da bismo financirali veterinarske troškove, smještaj, zbrinjavanje, hranu, pijesak, sve što je za te životinje potrebno. Većina mačaka je smještena na privremenoj skrbi kod volontera, osim bolesnih i ozlijeđenih koji se nalaze u stacionaru Udruge za koji plaćamo najamninu. Nužno je da Osijek dobije mačji azil.', istaknula je Mirta Salopek Kotromanović, predsjednica Udruge 'Devet života'.