Oliver Stone gost Sarajevo Film Festivala

Proslavljeni redatelj Oliver Stone bit će počasni gost ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF). U glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će mu uručena nagrada Počasno srce Sarajeva u znak priznanja za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti, potvrdili su iz direkcije SFF-a koji se ove godine održava od 11. do 18. kolovoza.

Oliver Stone
potpisuje autorstvo nad više od dvadeset dugometražnih filmova od kojih su neki postali klasici a najpoznatiji su oni s tematikom vezanom uz vijetnamski rat poput Voda smrti iz 1986., i Rođen 4. srpnja iz 1989. kao i filmovi o američkim predsjednicima JFK snimljen 1991., Nixon iz 1995. te W iz 2008. Ovog američkog redatelja proslavili su i filmovi koji su snažno kritizirali američku vanjsku politiku poput Salvadora iz 1985. te korporativni kapitalizam što je učinio filmom Wall Street snimljenim 1987. Stone je filmom World Trade Center ovjekovječio i najveću tragediju u suvremenoj američkoj povijesti koju su označili teroristički napadi 11. rujna a okušao se i u filmskom portretiranju povijesnih drama snimivši 2004. godine Aleksandra Velikog.

Stone je režirao i veći broj dokumentarnih filmova uključujući tri o Fidelu Castru te jedan o društenim promjenama u Južnoj Americi kao i film o izraelsko-palestinskim odnosima. Nedavno je Stone snimio i četverodijelni razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojega publika s nestrpljenjem iščekuje.

Stone je rođen 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao San jednog djeteta, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin's Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješaštva se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Brončanom zvijezdom i Purpurnim srcem s hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Sveučilišta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Prije nego se proslavio kao redatelj radio je svakakve poslove uključujući održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.