Mladi robotičari vratili se s FIRST Global Challengea

Od 16. do 18. srpnja u Washingtonu D.C. održalo se svjetsko natjecanje u robotici za učenike srednjih škola FIRST Global Challenge. Među više od 160 timova na natjecanju su sudjelovali i mladi iz Hrvatske. Sudionici su stigli sa svih strana svijeta. Iz država u kojim se ratuje i onih u kojima roboti sve više zamjenjuju radnu snagu. 

U Zagreb je poziv za tehnološku Olimpijadu stigao na adresu Hrvatskog robotičkog saveza koji je izborao i pripremio mlade za natjecanje. Natjecalo se troje srednjoškolaca: Ema Krnjajić, Leon Stjepan Uroić i Matej Đudarić s mentoricom doc. dr. sc. Ana Sović Kržić.


FIRST Global Challenge svjetsko je natjecanje iz robotike za učenike srednjih škola. Svaku državu predstavlja ekipa od 3 do 7 učenika i jedan mentor. Tema natjecanja ove godine bila je 'H2O Flow'. Svaka ekipa morala je sastaviti i programirati robota koji će čistiti rijeku od štetnih kemikalija. Dva saveza su se suprotstavljala u 2,5-minutnoj robotskoj igri. U svakoj igri se slažu drugačiji savezi, kako bi se mlade usmjeravalo k timskom radu u međunarodnom okruženju. Samo natjecanje pratila je velika produkcija, u stilu sportske olimpijade, sa svečanim programom otvaranja i zatvaranja, te prijenosom uživo svih robotskih igara preko Interneta.

Naša ekipa imala je robota dimenzija 30x50x50 cm koji vozi, skuplja plave i narančaste loptice, sortira ih i svaku boju može ispustiti na drugo mjesto, upravljan daljinskim putem. Osim toga može sam sebe objesiti na šipku. Svojim robotom naša ekipa osvojila je 24. mjesto u konkurenciji 163 tima iz 158 država i zadovoljna je postignutim rezultatom. Na natjecanju je bilo je 6 robotskih igri. U svakoj igri su tri države činile savez, slučajnim izborom. Osvojeni bodovi dodjeljivani su svakom članu saveza. Nakon 3. i 4. igre zauzeli su odlično 4. mjesto, povremeno su čak bili i na 2., 3. mjestu…. Nakon 5. igre bili su 5, a onda ih je 'sreća napustila' te su u vrlo lošem savezu osvojili 24. mjesto.

Mladi robotičari s natjecanja su se vratili u petak poslijepodne, a sutradan su bili gosti emisije Dobro jutro, Hrvatska: