Od plesača do skulptora

U Zavičajnom muzeju u Biogradu na moru tijekom srpnja možete razgledati izložbu drvenih uporabnih skulptura Vladimira Pilingera.

Drvo, to je energija, takvu energiju nema ni željezo, ni kamen. Isus je bio na križu od drveta, to je ta spiritualna, duhovna energija koju vam pruža drvo. To je fenomenalna stvar. Osim toga da se gladi, polira, to je divota osjećaj,  zaneseno, kao gotovo svaki umjetnik, Vladimir Pilinger govori o materijalu koji je u fokusu njegova stvaralaštva. Kako nastaju njegovi umjetnički i uporabni predmeti u drvu pokazao nam je ispred zavičajnog muzeja u Biogradu na moru u kojem traje njegova izložba.

Za razliku od kipara koji klešu drvo, Vladimir Pilinger svoje skulpture stvara tokarenjem. Investicija je jako velika, dobar tokarski stroj je jako skup, a i alat od engleskog brzog čelika…  osim toga kad radite tvrda drva kao što su ebanovina, šimšir, maslina, mendula, prođete dva puta alatom i morate i njega izbrusiti alat, otkriva Vladimir.

To je doista skupa stvar, ali je stvarno zabavno, kako kaže. Zabava iz koje je Vladimir stvorio mnogo lijepih predmeta. Uporabnih u svojoj biti, ali izgledom umjetničkih. Ovo mu je prva izložba u Hrvatskoj, dosada je izlagao u Francuskoj. Tokari 12-ak godina, a vještinu je svladao jer je oduvijek obožavao drvo. Uz drva koje je došlo pod njegovu ruku nastali su svi razni oblici – cvijeće, zdjele, tanjuri, čaše, jaja, kugle, nakit, voće, umivaonici…

Jedna vaza zadala mu je najviše muke. Vrlo zahtjevnim rezbarenjem filigrana vaza je dobila profinjen izgled i sav trud se isplatio.  Možda baš kao i ta vaza i život Vladimira Pilingera je vrlo kompleksan i najjednostavnije bi bilo reći da je umjetnik. Završio je srednju baletnu školu, plesao u HNK-u, otišao u inozemstvo… Radio je i kao koreograf, režiser, ali i zaslužni umjetnik u Ministarstvu kulture Francuske.

Nakon 40-godišnje karijere vezane uz balet i života u Francuskoj, danas živi na Pašmanu.