'Počasni građanin' otvorio Motovun Film Festival

Filmom 'Počasni građanin' Mariana Cohna i Gastona Duprata, jednim od najuspješnijih argentinskih filmova prošle godine, komedijom o umjetnosti, slavi i malomišćanskoj zavisti, svečano je otvoren dvadeseti Motovun Film Festival. MFF u svom jubilarnom izdanju donosi devetnaest filmova u glavnom programu s pričama koje sežu od gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva do šuma Bugarske i motovunskog brda.

'Počasni građanin' prati dobitnika Nobelove nagrade za književnost koji se trijumfalno vraća u rodni grad u Argentini, no susret s ljudima u maloj sredini koja mu je bila inspiracija za romane donosi mu neke nove probleme. Film u Motovun dolazi ovjenčan, među ostalim, Goyom za najbolji strani film i nagradom za najboljeg glumca s Venecije.

Svi filmovi u glavnom programu (s izuzetkom jednog domaćeg) hrvatske su premijere, među njima je i nemali broj onih koji su bili hitovi sezone u svojim zemljama. To su, primjerice, španjolski krimić "Gnjev mirnog čovjeka" Raula Arevala koji je u Španjolskoj osvojio najvažnije domaće nagrade, i film "Aritmija" jednog od najintrigantnijih ruskih redatelja današnjice Borisa Hlebnikova.

Prvi put na festivalu će se prikazati igrani film koji je dijelom ondje i snimljen - "Kratki izlet" Igora Bezinovića, koji je na nedavno završenom 64. Pulskom filmskom festivalu nagrađen Velikom Zlatnom Arenom za najbolji film.

Svjetsku premijeru imat će film "Glasnije od oružja" Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata, dokumentarac u produkciji Factuma. O hrvatskoj glazbi tog vremena govore tadašnji njezini akteri, od Josipe Lisac, Zrinka Tutića, Jasenka Houre, Vere Svobode do frontmena grupe Opća opasnost Pere Galića.

Organizatori ističu da, kao i dosad glavni program MFF -a uspješno balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala, poput filma "Trg" Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova, poput "Pravog momka za Marry" Darrena Thorntona ili filma "Rastroj" poljske redateljice Kasije Adamik.

O najboljem filmu odlučivat će odabrani žiri - aktivistica i umjetnica, bivša članica skupine Pussy Riot, Maša Aljehina, spisateljica Rumena Bužarovska, filmska producentica Anna María Karlsdottir, filmski redatelj Hrvoje Hribar i kazališni redatelj Oliver Frljić.