Rijeka ima torpedo koji je branio norveškoga kralja i kraljicu

U prostoru Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke predstavljen je novi muzejski eksponat - repni dio torpeda proizvedenoga u Rijeci krajem 19. stoljeća. Uz torpedo, u Rijeku je stigla i tehnička knjiga iz 1900. godine.

Riječka gradska uprava otkupila je repni dio torpeda broj 146 s motorom za potrebe oplemenjivanja Tehničke zbirke Muzeja Grada Rijeke i očuvanja riječkog izuma torpeda. Riječ je o jedinstvenom primjerku torpeda koji je, iako je stariji od 140 godina, iznimno dobro očuvan. U kompletu s torpedom je i tehnička knjiga iz 1900. u kojoj su prikazani dijelovi torpeda i lansirne cijevi.

Ovaj torpedo sudjelovao je u bitci i, kažu priče, spasio norveškoga kralja i kraljicu te spriječio uništenje grada Osla. Repni dio riječkog torpeda broj 146 dio je prve serije torpeda namijenjene prodaji, koja je proizvedena 1875. u Rijeci i s unapređenjima prodavana do 1888. Prema podacima iz nekadašnje riječke podružnice, tvornice torpeda WASS u Livornu, kraljevine Norveška i Švedska naručile su 1875. pedeset riječkih torpeda, koja su im isporučena 12. srpnja 1876. Torpeda su Norvežani koristili u pomorskoj bitki kod tvrđave  Oscarsborg.

Ideja torpeda, koji je izazvao revoluciju u mornaričkoj strategiji i taktici, pripada Riječaninu Giovanniju Biagiju Luppisu, časniku Austrijske ratne mornarice, koji se nakon umirovljenja vratio u rodni grad i pokušao realizirati svoju zamisao. Cilj mu je bio razviti malo plovilo, kojim se upravljalo konopima s kopna i koji je bio pogonjen mehanizmom na navijanje, u novo pomorsko oružje.

Ideja je zaživjela nakon što se u projekt razvoja uključio brodograđevni stručnjak i rukovoditelj Riječkog tehničkog zavoda Robert Whitehead. On je uz pomoć suradnika dvije godine radio na usavršavanju prototipa te je 1866. predstavio novo autonomno podvodno oružje nazvano torpedo. Whitehead je pronašao originalno rješenje - da pogonski stroj na stlačeni zrak može raditi i ispod površine mora te je izumio dubinsku spravu koja održava unaprijed određenu dubinu.