'Jadranska epopeja' u Krakovu

'Jadranska epopeja' izložba je kojom se u Krakovu prvi put poljskoj javnosti predstavlja velebno kiparsko, crtačko, grafičko i arhitektonsko stvaralaštvo Ivana Meštrovića. Za ovo predstavljanje djela su posuđena iz Galerije Meštrović, Atelijera Meštrović, gliptoteke HAZU te privatne zbirke umjetnikova nasljednika.

U krakovskom Međunarodnom kulturnom centru, instituciji koja je više od četvrt stoljeća posvećena proučavanju i promicanju kulture, umjetnosti i povijesti srednje Europe, Meštrović se predstavlja kao jedan od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća bez čijeg se djela ne može sagledati hrvatska povijest umjetnosti. Poljska publika ima priliku upoznati umjetnika iznimno kompleksnog identiteta koji je jedinstvenim umjetničkim rukopisom spajao tradiciju istoka i zapada, Mediterana i srednje Europe. 'Odlučili smo se za radove koji ne predstavljaju samo njegov genij, nego i raznorodnost tema i materijala u kojima je stvarao. Tako je jedan od njegovih najvažnijih radova - Povijest Hrvata - javna skulptura u gradu Zagrebu, ali i muzejski primjerak koji utjelovljuje važnost povijesti i tradicije i koji pripada hrvatskom narodu.', istaknula je Barbara Vujanović, kustosica u Atelijeru Meštrović  i koautorica izložbe. 

Kroz pedesetak najvažnijih Meštrovićevih djela poljska će javnost upoznati njegov život i djelo, od studentskih, bečkih ostvarenja, do radova koji su nastali nakon Drugog svjetskog rata. 'U Poljskoj je umjetnosti teško naći autora kojeg možete usporediti s Meštrovićem. Usudio bih se reći da je on Michelangelo 20. stoljeća.', rekao je Lukasz Galusek iz Međunarodnog kulturnog centra u Krakovu.

Poseban je naglasak stavljen na njegovu ulogu u promišljanju javnog prostora, u kojem je stvarao neke od svjetski poznatih djela, kao što je spomenik Indijancima u Chicagu ili Grgur Ninski u Splitu. Izložena je građa koja predstavlja Meštrovićevo rješenje na zahtjev poljskih vlasti 1939. za spomenik maršalu Pilsudskom u Varšavi, ali realizaciju tog iznimnog projekta prekinuo je Drugi svjetski rat.

Izložbu pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović i poljskog predsjednika Andrzeja Dude prati bogat katalog na poljskom i engleskom. Do 5. studenoga, do kad je otvorena, planiran je i niz zanimljivih predavanja o Ivanu Meštroviću.