Vježbe za sretna stopala

Različitih su veličina, širina i oblika, no prema njima se odnosimo 'maćehinski'. Stišćemo ih u zimskim čizmicama, puštamo da dodiruju tlo kad hodamo bosi. Ako nas bole, to nam jako ide na živce, no ona se uvijek nekako oporave i mi sve to ponovimo. Stopala! Nose naše tijelo i kada ih uguramo u cipele s visokim petama i kada su u toplim papučama.U različitim kulturama diljem svijeta stopalo se različito tumači. U Kini se, primjerice, prakticiralo vezivanje stopala djevojčicama i to je rezultiralo teškim deformacijama, ali je društveno i estetski smatrano vrhuncem ljepote. Na Bliskom istoku stopala se ukrašavaju tetovažom i predstavljaju najljepši dio ženskoga tijela. U kršćanskim kulturama pranje stopala najponizniji je čin poštovanja ljudi.

A sada definicija. Čovjek se ubraja u skupinu tabanaša. Stopalo čitavim donjim dijelom nosi težinu tijela, a koža je na tabanima najčvršća. Znate li da postoji vježbanje za stopala i da smo samo za vas taj trening snimali u Slavonskom Brodu.

Nije riječ samo o vježbama za samo stopalo koje su, naravno, ugodne i korisne, već je program namijenjen i cijelim nogama. Vježbe se izvode sjedeći i stojeći, uz uporabu teniske loptice. Masiranje donjeg dijela stopala  blagotvorno utječe na cijele noge. No postoje i vježbe za istezanje gornjeg dijela stopala, potkoljenice, što opet dobro djeluje na bedrene mišiće, a posredno i na trbušne.

Eto! Naša nam stopala pokazuju svoju važnost u razgibavanju cijeloga tijela pa bi bilo dobro da redovito vježbate ili ih barem masirate.