'Lijerica dubrovačkog kraja'

Autor knjige 'Lijerica dubrovačkog kraja' u izdanju Dubrovačkog ogranaka Matice hrvatske dugogodišnji je lijeričar Folklornog ansambla Linđo i nekadašnji član klape Maestral, Đorđe Begu – Đoko.

Knjiga sadrži šest poglavlja - Podrijetlo i rasprostranjenost lijerice s fotografijama glazbala tog tipa iz raznih dijelova Sredozemlja, Europe i Azije; Lijerica dubrovačkog kraja u prošlosti i sadašnjosti; Izrada lijerice; Priprema za sviranje; Sviranje te Održavanje lijerice. Knjiga, koju je likovno uredio Ivica Tošić, donosi također popis relevantne znanstvene literature o lijerici, kao i mnoštvo fotografija o načinu izrade tog glazbala i njegovih dijelova, te sviračkoj tehnici kojih je autor sam Đorđe Begu.

Đorđe Begu dugo je istraživao dostupnu literaturu o lijerici. 1985. sam je izradio lijericu na kojoj i danas svira. Knjiga će pomoći lijeričarima da temeljito upoznaju ovo fascinantno gudačko glazbalo – instrumnet uz koji se ne pjeva, a u javnosti najprepoznatljivija uz ples linđo Dubrovačkoga primorja.

Đorđe Begu rado odsvira i Moja Ane broji dane, Zelena naranča... A svoje umijeće pokazao je za gledatelje emisije Dobro jutro, Hrvatska: