Kaskaderi se straha ne odriču

Skakati s vrlo visokoih visina, padati s konja u trku, letiti u jurećem automobilu, visiti iz helikoptera, hodati zapaljen... samo recite neku nezamislivu situaciju oni će ju realizirati. Kaskadere je ekipa Dobrog jutra posjetila na radionici koju su održali na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti.

Radimo periodično, jednom godišnje mlađe kolege i mi stariji jer trening je uvijek trening da uđete u jednu rutinu da razmišljate o tom događaju koji se događa da se možete koncentrirati na druge zadatke koje kroz film ili u toj sceni napravite, objašnjava kaskader Željko Lončar. Kako za kaskadere ne postoji formalno obrazovanje, ovakve radionice su vrlo važne za učenje tajni ovog opasnog zanata. Na ovoj radionici su se kaskaderi igrali s vatrom.

Polaznici su uvidjeli da se nije lako samo tako zapaliti. Mnogo je tu slojeva odjeće premazane specijalnim vodenim gleom kojim su prekriveni i svi vidljivi dijelovi tijela. Tek tada kaskader može biti zapaljen. No prije nego što bi uopće došli do vježbanja na ovakvim radionicama, trebate proći temeljitu proceduru postajanja kaskaderom (ili kaskaderkom). U Hrvatskoj se prvo trebate prijaviti u Hrvatsko kaskadersko društvo i donijeti snimke koje za početak pokazuju da niste običan smrtnik. Vozačku dozvolu imati je pod obavezno, a baviti se sportovima, borilačkim sportovimai, jako je dobro i elementarno… Dalje sve ovisi o kandidatu koliko želi uložiti u sebe…, ističe Željko. Stav 'mene nije strah', kazuje dalje, ubija, morate imati određenu dozu straha i biti svjesni svojih limita, sposobnosti koje s vremenom podižete do određenog nivoa.

Kada dosegnete granicu bolje je posao prepustiti nekome tko je bolji u tome, reći će Željko nakon 30 godina kaskaderstva. S godinama dolazi i mudrost, naravno i iskustvo koje je na ovoj radionici podijelio i kaskader svjetskog glasa Darko Tuškan, inače rođeni Vukovarac koji od djetinjstva živi u Australiji. Ovo je moj posao kaj radim već 28 godina i što se tiče velikih filmova radim u Americi, Australiji i isto preko svijeta,  otkriva Darko. Pirati s Kariba, Matrix, Nemoguća misija, Tanka crvena linija tek su neki od poznatih filmova u kojima vratolomije izvodio upravo on. Spacijalizirao se za borbe s mačevima, rukama, nogama, pa ne čudi da je radio i s Jackie Chainom i s Jean Claude van Dammom.

Možda ovi dečki djeluju hrabro, ali straha se ne odriču. Jer strah glavu čuva u ovom poslu i složno odgovaraju da je i sve u ovome poslu opasno.

Iako rade sve ono za što bi prosječan čovjek  rekao da je van svake pameti. Iako su opasnost, gledanje smrti u oči, ozljede i strah njihova svakodnevnica,  najveća je ipak hrabrost kaskadera što upravo  sve to oni zaista vole raditi.