Rabska fjera: tri dana srednjovjekovnog Raba

Na Trgu sv. Kristofora, večeras je svečano otvorena Rabska fjera. U trodnevnom ljetnom festivalu, raznovrsnim programima na nekoliko lokacija, dočarat će se srednjovjekovni Rab. Pjesma, glazba, tuna, fritule, sir i vino nudit će se na svakom kutu.

Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rabska fjera, temelji se na tradiciji utemeljnoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti.

Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je nekad trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.

Povratak u prošlost znači da mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, posjetitelji kosu ukrašavaju sušenim cvijećem, baš kao u srednjem vijeku, zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, a na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno tradicionalnim alatima. A stižu i gosti sudionici iz Slovenije, Njemačke i San Marina.