Natječaj za izbor Najuzornije seoske žene

Udruga 'Uzorne hrvatske seoske žene' u ožujku je raspisala natječaj za 18. Izbor najuzornije hrvatske seoske  žene. Ovogodišnji domaćin, Karlovačka županija 14. listopada ugostit će seoske žene iz cijele zemlje.

Izbor se održava svake godine povodom Svjetskog dana seoske žene (15. listopada), a domaćin izbora je županija iz koje dolazi prošlogodišnja Najuzornija hrvatska seoska žena. Budući da je prošlogodišnja pobjednica Tamara Krklec Čvangić iz Karlovačke županije, ova Županija je dobila ovogodišnje domaćinstvo.

U izboru je presudno ukupno pet kriterija, kažu organizatori, a to su opći status žene, posebni status, kućanstvo, gostoljubivost, dojam na pozornici i na kraju – stol. Dodaju i kako je primarna zadaća ovog projekta promicanje važnosti seoskih žena i poboljšanje kvalitete života u ruralnim prostorima. Izbor najuzornije seoske žene projekt je kojim se želi promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu radi afirmacije i podizanja kvalitete života na selu. Svaka kandidatkinja predstavila je kraj iz kojeg dolazi kroz ono što ona radi i kroz način na koji ona doprinosi njegovom napretku.

Tamara Krklec Čvangić, Najuzornija hrvatska seoska žena u 2016. i Katica Jerleković, predsjednica Udruge uzornih hrvatskih seoskih žena gostovale su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te predstavile ovaj hvalevrijedan projekt, a ekipa emisije posjetila je Branku Tretinjak u Šćitarjevu, koja je na Izboru 2011. bila druga pratilja Najuzoritije seoske žene.  Branka na obiteljskom gospodarstvu uzgaja povrće i voće koje prodaje na tržnici Dolac u Zagrebu