14. Ljetna škola mladih

Biti dobar političar može se i treba postati učenjem - od kulture komunikacije do upoznavanja višestranačkog parlamentarnog sustava, ljudskih prava, s radom civilnoga društva i sa statusom Hrvatske u Europi i svijetu.

Gotovo 150 mladih okupit će se od 19. do 29. kolovoza u Centru za edukaciju osječkoga Crvenog križa u Orahovici od kojih će dio pratiti programe koji se odnose na humanitarni rad i pomoć pojedincima i društvenoj zajednici, a dio projekta odnosi se na predstavnike mladih iz političkih stranaka zastupljenih u županijskoj Skupštini.

Rezultati postignuti u Ljetnoj školi su ocijenjeni visokom ocjenom, što je jedan od razloga privedbe toga projekta, kaže ravnatelj Društva CK OBŽ Marko Đukić. Najavio je niz predavanja za mlade: 21 značajka vođe, Mostovi suradnje i razumijevanja kroz medijsko i osobno komuniciranje, Politička komunikacija i vjerodostojnost, Etičnost u javnoj komunikaciji te niz drugih. Jedan od predavača bit će i prof. emeritus Zvonimir Lauc, predsjednik Hrvatskog instituta za lokalnu samoupravu, koji je izrazio zadovoljstvo takvom školom jer je to mjesto za motivaciju i mjesto gdje ih se može naučiti da je moral i poštenje temelj društva. Dodaje kako mlade treba potaknuti da  se uključuju, istražuju i uče, jer nikada nema previše znanja.

Potporu projektu daje i Županija osječko-baranjska koja je na dobrom putu, istaknuo je župan Ivan Anušić i dodao kako se politika i odnosi mijenjaju, ali da nam treba puno rada, tolerancije, dogovora i odricanja. Trebaju nam samo oni potezi, kaže, koji su u korist društva. Posebna je vrijednost i ovogodišnje Ljetne škole promicanje zajedništva, smanjenje podjela unatoč razlikama u političkim stajalištima i stvaranje većeg povjerenja građana u politički rad.