Nijemci nisu nacija podložna populizmu

Gotovo 30 posto birača u Njemačkoj zastupa populističke svjetonazore, pokazala je studija zaklade Bertelsmann. 29,2 posto ispitanih zastupa populistička gledišta, 36,9 posto ih striktno odbija a 33,9 posto ih prihvaća djelomično, stoji u studiji zaklade koja redovito objavljuje istraživanja o političkom stanju u Njemačkoj.

Populistima se smatraju birači koji su se tijekom ispitivanja opredijelili za izjave koje se mogu okarakterizirati kao antipluralističke, protiv establišmenta i za narodni suverenitet.

Studija je također pokazala povezanost populističkih stavova sa socijalnom pozadinom. Što su razina obrazovanja i materijalsni status niži to je viši stupanj prihvaćanja populističkih stavova, kažu u zakladi sa sjedištem u Guetersloheu. U studiji se zaključuje kako su populistički stavovi rašireni, ali ne sadrže radikalnu kritiku političkog sustava.

Njemačka je vrlo daleko od populističke revolucije. Njemački populisti su birači razočarani u demokraciju ali to ne znači da su antidemokrati, ističu autori. Etabliranim strankama stoga savjetuju da im se u predizbornoj kampanji ne isplati igrati na kartu populizma jer ona ne nailazi na plodno tlo. Velika većina ispitanika (69 posto) podržava članstvo u Europskoj uniji, a 85 posto je za demokraciju kao politički sustav.

Studija se temelji na tri ispitivanja koja je proveo institut Infratest dimp na uzorku od 1600 birača u razdoblju od 2015. do 2017.

Politilog Wolfgang Schroeder sa sveučilišta u Kasselu smatra kako populizam u Njemačkoj nije tako agresivan kao u drugim zemljama i da Bertelsmannova studija to potvrđuje.  No, upozorava kako to ne znači da se populizam ne bi trebao shvaćati ozbiljno. Na desnom političkom spektru ima još uvijek dovoljno antidemokrtaskog potencijala, rekao je Schroeder za javni servis ARD.

Bertelsmannova studija je također pokazala da su populizmu najmanje podložni birači Kršćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, a najviše birači desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD). Birači Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD)  su djelomično podložni populizmu, navodi se u studiji.