Mladi i STEM područje

Sve se više govori o važnosti STEM područja - kratici koja obuhvaća znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

Nenad Bakić, predsjednik je Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i posebni je savjetnik predsjednice Republike za digitalnu transformaciju i STEM, koji radi na promicanju tih znanosti već od školske dobi.

Gospodin Bakić IRIM je osnovao zajedno sa suprugom Rujanom Bakić. IRIM je privatno financiran, iako se natječe i na raznim natječajima za odgovarajuće programe. Fokus mu je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća. No, pri tome STEM aktivnosti vidi kao alat za postizanje još važnijih kompetencija: ključnih vještina kao što su vještine učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, kao i osobina ličnosti kao što su znatiženja, incijativa, upornost, prilagodljivost, društvena i kulturološka svjesnost.

Najveći projekti IRIM-a trenutno su Croatian Makers robotička liga, koja uključuje preko 360 škola i drugih ustanova, s 1800 doniranih robota, te STEM revolucija, s oko 22.000 doniranih BBC micro:bita, što je najvećim dijelom financirano najvećom crowdfunding kampanjom u Hrvatskoj. Naravno, donirana oprema u sklopu ovih i drugih akcija samo je osnova za projekte koji se izvršavaju snažnim razvojem i distribucijom edukativnih sadržaja i suradnjom s nastavnicima i obrazovnim ustanovama.
 
Gospodin Bakić gostovao je u Dobrom jutru te pokušao ukratko odgovoriti na pitanje zašto je STEM područje toliko važno: