U općini Antunovac znaju kako iskoristiti milijune iz EU fondova

Općina Antunovac kod Osijeka primjer je lokalne uprave koja nastoji iskoristiti što više europskoga novca za potrebe svojih stanovnika  - mladih obitelji, obrtnika, ali i poduzetnika.

Smijeh odzvanja jednim od najmodernijih dječjih vrtića na istoku Hrvatske. Kako je malih Antunovčana sve više, roditelji su prije nekoliko godina s oduševljenjem dočekali otvaranje ovoga zdanja. Zbog povećanja broja djece otvorena je i jaslička skupina. Općina subvencionira boravak svakoga djeteta u dječjem vrtiću. U njegovu je izgradnju 2014. godine uloženo oko 2 i pol milijuna kuna. 'Vrtić je izgrađen prema pedagoškim standardima. Ima četiri sobe za dnevni boravak. U dvije mješovite odgojne skupine i jednoj jasličkoj je oko 80 djece. Predškolski program obuhvaća između 20 i 25 djece.', ističe Snježana Despot, ravnateljica i osnivačica Dječjeg vrtića Snjeguljica.

Lokalna se uprava brine i za male poduzetnike. Već nekoliko godina uzgojem lavande u Antunovcu bavi se obitelj Hržica. Registrirali su se kao domaća radinost i dio su Lokalne agencijske grupe odnosno LAG-a Vuka-Dunav koji uz pomoć Općine Antunovac malim proizvođačima i OPG-ovima olakšava nastupe na sajmovima, pomaže pri marketingu i pisanju projekata.

Osim malim proizvođačima općina pomaže i poduzetnicima. U gospodarskoj zoni koja je izgrađena prije nekoliko godina sada ih je 9. No ima zanimanja za proširenje zone. 'Prvi projekt koji smo pripremili za EU fondove je poduzetnički  inkubator i akcelerator. Prošli tjedan smo dobili odluku o financiranju tog projekta u vrijednosti od 21.4 milijuna kuna. Očekujemo da će provedba projekta početi u sljedećih nekoliko tjedana. Prvo ćemo morati odabrati izvođače radova nakon čega će početi izgradnja prostora veličine 3.200 m2. te rad s poduztnicima, mentoriranje i  opremanje prostora', istaknula je Nataša Tramišak iz Agencije za održivi razvoj općine Antunovac 'Roda'. 

U protekle dvije godine općina je realizirala mnoge projekte poput reciklažnog dvorišta, javne rasvjete, biciklističke staze. Osim što pripremaju proširenje gospodarske zone, u općini planiraju izgradnju sportske dvorane, obnovu nerazvrstanih cesta i još mnogo toga, što planiraju financirati europskim novcem.