Po staza naših starih

Završilo je treće povijesno, znanstveno-istraživačko, etnološko i memorijalno putovanje 'Po staza naših starih'. Tijekom 12 dana okupilo je mlade sudionike te njihove nešto starije pratitelje na putu kroz 5 zemalja - Hrvatsku, Mađarsku, Austriju, Češku i Slovačku, u znak sjećanja na doseljenje Hrvata s područja Središnje Bosne u Gradišće prije gotovo 5 stoljeća kamo su stigli pred otomanskim osvajanjima. Glas Hrvatske pratio je karavanu koja je u svakom mjestu u koje je stigla izvela prigodan folklorni program te himnu putovanja. Primljeni su oduševljenjem i ljubavlju Hrvata koje su pohodili od Bakra do Brna. S njima su bili naši kolege Ana Anzulović i Tomislav šikić.

U svom stilu – u nošnjama, s tamburom u ruci i pjesmom u srcu krenuli su još jednom putovima svojih predaka. 'Krenuli smo 2013, a završit ćemo 2033. Tada će se obilježiti 500 godina da su se Hrvati iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine selili u zapadnu Ugarsku, donju Austriju i Moravsku.', kaže Franjo Pajrić, organizator putovanja. Zato u 10 dana obilaze mjesta i gradova Hrvatske, Mađarske, Češke i Slovačke. Bez obzira koliko ih Hrvata dočeka, uvijek to biva raširenih ruku, tako i u mađarskom Serdahelju.

20-ak mladih iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine mjesecima je uvježbavalo pjesme i plesove koje će izvesti na putu od Jadranskog mora do srca Europe.  Jedno od mnogih mjesta u koja su navratili je i grad Šopron. Iako toga dana odmora nije bilo, nitko se nije žalio da je naporno. Svi sudionici su ponosni jer čuvaju tradiciju i žele je prenositi i na sljedeće generacije. Tako razmišlja Hrvatska zajednica u Šopronu i okolici. 'Jako sam ponosan što smo u Kolnjofu u kojem imamo školu. Mađarska vlada nas podupire. Imamo potporu i od stanovnika Šoprona koji iznimno cijene naš trud da očuvamo svoju kulturu. Gotovo 500 godina smo uspjeli očuvati hrvatsku kulturu i naš jezik – gradiščanskohrvatski', istaknuo je Matyas Fritl, zastupnik u mađarskom parlamentu.

Iako ih je sve manje, svoje nasljeđe brižno čuvaju Hrvati u Slovačkoj. Dokaz je i festival 'Dobrodošli' koji već peti put donosi Lijepu našu u središte glavnog grada. 'Nastupamo u jednom od najljepših prostora u Bratislavi. To je veliki uspjeh za nas jer smo mala zajednica. To nekada nije bilo tako, ali danas imamo samo 4 naselja, od toga su tri u samoj Bratislavi. Ovaj dan je zapravo Hrvatski dan u Bratislavi', rekao je Radoslav Jankovič, predsjednik Hrvatskoga kulturnoga saveza u Slovačkoj.

Mladi svoje korijene najbolje upoznaju kroz jezik. Razmjenjuju znanja, doživljaje, priče i stvaraju uspomene. A već planiraju i sljedeće staze. 2019. još će jednom pronijeti svoju poruku kroz pet zemalja.