Srebrna i tri brončane medalje za naše mlade fizičare

Naši mladi fizičari vratili su se kući s 48. međunarodne olimpijade iz fizike koja se  održavala u Indoneziji. Na najvećem i najprestižnijem međunarodnom natjecanju učenika srednjih škola u znanju iz fizike naša peteročna ekipa osvojila je srebrnu i tri brončane medalje te pohvalu, što je do sada najveći uspjeh hrvatskih mladih fizičara.

Srebrnu medalju osvojio je Domagoj Perković, učenik 2. razreda u III. gimnaziji u Splitu. Brončane medalje osvojili su Igor Kladarić (4. razred) iz slavonskobrodske Gimnazije Matija Mesić, Filip Marijanović (3. razred) iz XV. gimnazija u Zagrebu i Petar Suman (4. razred) iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu. Peti sudionik iz Hrvatske, Josip Jerolim Banović (4. razred) iz III. gimnazije u Splitu, pokazao je također vrlo dobro znanje, dobio je pohvalu.

Na ovogodišnjoj olimpijadi, koja se u Yogyakarti u Indoneziji održavala od 16. do 24. srpnja, sudjelovalo je 395 učenika iz 86 zemalja širom svijeta. Učenici su prvo jedan dan rješavali dva praktična zadatka zatim drugi dan tri teorijska zadatka. Oba puta ispit je trajao po pet sati. Hrvatsku peteročlanu ekipu vodili su Filip Torić i Krešo Zadro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Umorni, ali i ponosni i zadovoljni sletjeli su u zagrebačku zračnu luku gdje ih je dočekala i naša ekipa: