Foto dani mladih u karlovačkim galerijama i na gradskim šetalištima

Izložbeni i edukativni program 7. Foto dani mladih (FDM), što se od 8. do 15. kolovoza održava u Karlovcu, ponudit će brojne atraktivne programe i besplatne izložbe u Gradskom muzeju Karlovac i Galeriji ZILIK, ali i na Šetalištu dr. Franje Tuđmana i na Starom gradu Dubovcu.

Tako će karlovačka publika i 40 sudionika FDM-a, a riječ je o mladim fotografima od 16 do 21 godine iz Hrvatske, Crne Gore, Nizozemske, Srbije, SAD-a, Španjolske i Italije, uz edukativni i natjecateljski program u tri kategorije: turističkoj, umjetničkoj i reklamnoj fotografiji, moći vidjeti i radove uspješnih i nagrađivanih fotografa.

Fotograf francuskog podrijetla, Julien Duval, službeni fotograf brojnih festivala kao što su Tomorrowland (Belgija), Ultra Europe (Hrvatska), World Club Dome (Njemačka, Južna Koreja), INmusic (Hrvatska), Bestival (Engleska) na Starom će gradu Dubovcu izložiti svoje najnovije radove, u Gradskom muzeju Karlovac bit će postavljena izložba Anne Eerdman, a u Aquatici će se moći pogledati izložba Dinka Neskusila s fotografijama iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

Na Promenadi će svoje radove izložiti francuski fotograf Théo Millet Ursin, dok će u galeriji ZILIK izlagati nekadašnji sudionici Foto dana mladih, a danas studenti Odsjeka snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Edukativni program sastojat će se od nekoliko zanimljivih predavanja za četrdeset sudionika FDM-a, a održat će se i debata za širi krug sudionika, koju će moderirati ugledni filmski kritičar Boško Picula.

Direktor Foto dana mladih Filip Trezner kaže da će na Šetalištu dr. Franje Tuđmana, od slijedećeg četvrtka, biti postavljeno nekoliko izložbi jer manifestacija želi umjetnost fotografije iz galerija dovesti na gradske ulice i svim sugrađanima omogućiti jedinstven doživljaj gledanja kvalitetnih fotografija u noćnom okruženju. To će biti izložba "City lights" mladog umjetnika Thea Millet Ursina kojom slavi gradove diljem Europe uključujući i Karlovac, izložba "Zvuk" nastale u sklopu festivala Artika te izbor fotografija sa prošlogodišnjih Foto dana mladih.

U Galeriji Zilik od 11. kolovoza bit će otvorena Izložba fotografija studenata Akademije dramske umjetnosti i to četvero studenata koji su sudjelovali na Foto danima mladih proteklih godina, među kojima su i tri bivše pobjednice Foto dana mladih - Lili Zaneta, Hanah Šoprek i Sara Filipa Delic.

FDM ima i glazbeni popratni program, PickUp Music Festival, na kojem će 10. kolovoza svirati Let3, te dugoreški March or Die, zagrebački Mr. Albino i karlovački Tight Grips, a 11. kolovoza nastupat će Jinxi, kojima će predgrupe biti riječki funk/rock bend Silk Milk, Ogenj iz Koprivnice, zagrebački 4Head i One Big Mob iz Čakovca.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Hrvatskog audio vizualnog centra te Karlovačke županije i Grada Karlovca, a sponzori su Heineken Hrvatska i Canon.