'Dom ne čine ni pločice, ni dobri kreveti, dom čine dobri ljudi'

Imendan je zagrebačkog Doma za starije i nemoćne osobe Sveta Ana. Ove godine slave i jubilarnu 40-u obljetnicu. Idealna je to prigoda za najavu jesenskih radova na njegovu proširenju. Gradit će se dva odjela, svaki s po 20 mjesta za osobe s Alzheimerovoj bolesti.

Ravnateljica Lucija Slišković kaže da korisnici dugo čekaju mjesto, da im ponekad nedostaje kadrova, ali ne nedostaje - ljubavi. Dom ne čine ni pločice, ni dobri kreveti, dom čine dobri ljudi. A ja moram reći da imamo stvarno dobre kadrove, jer to je tako težak posao, ističe ravnateljica. Da svima udovoljite, da ih razumijete, da ih pomazite, da im date malo ljubavi, a to je najviše što trebaju, dodaje.

Svake godine zaprime oko molbi za smještaj, a kapacitet doma je 300. 50 korisnika svakodnevno dolazi na ručak, a 15 osoba u dnevni boravak. Svakog stanara nastoje uključiti u neku aktivnost, a time i u društveni život. Hvali nam se time i gospodin Marijan jer, kaže, ima priliku igrati šah s velemajstorom. Odigrali su 2000 partija, a u više od 500 matirao je protivnika.

Kako se u domu provode zlatne godine, provjerila je kolegica Ivana Živković: