44. Kiparska kolonija u Ernestinovu

Sinoć je započela 44. kiparska kolonija u Ernestinovu - kulturna, umjetnička, sportska i zabavna manifestacija. Ove je godine okupila 20 umjetnika: 11 kipara i 9 slikara. Kao i svake godine kiparska kolonija je tematska, pa će se kipari tako ove godine nadovezati na onu prošlogodišnju, odnosno spomenik braniteljima te će izrađivati hrvatske povijesne postrojbe.

Unatoč lošemu vremenu, te uz sat i pol kašnjenja, ipak je u nedjelju navečer svečano otvorena 44. kiparska koloniju u Ernestinovu. Iako je otvorenje najavljeno za 20.30, Koloniju je tek nešto prije 22 sata otvorio Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i to ne s pozornice koja je postavljena u Parku skulptura, već ispod postavljenog velikog šatora gdje su se zgurali svi gosti. Koncert su, kako je i najavljeno, održali Mejaši, no također su zabavljali goste pod šatorom, zaštićeni od kiše i vjetra.

Sve drvene skulpture koje budu izrađene na ovogodišnjoj koloniji bit će izložene ispred galerije, a trajno boravište dobit će u parku. Osim skulptura posjetitelje u ernestinovačkom parku očekuje raznolik zabavni program, kao i sportska natjecanja.

Program završava  6. Kolovoza. Posjetitelji će moći uživati u nastupu brojnih KUD-ova, a osim koncerta Mejaša na svečanom otvorenju kolonije, nastupit će i Silver band, Tamburaški sastav Garavi, Mia Dimšić, te na samom zatvaranju grupa Vatra.

Kolonija djeluje od 1973. godine i od samih početaka do danas nezaobilazna je i vrijedna kulturna manifestacija. Počinje na poticaj kipara – mještana Ernestinova Petra Smajića, Mate Tijardovića i Siniše Tešankića. Nazivala se Ernestinovačka kolonija kipara naivaca, a bilo je to druženje i istovremeno stvaranje umjetnina od strane kipara. Osim utemeljitelja u prvoj kiparskoj koloniji davne 1973. godine sudjelovalo je još devet kipara.

1986. godine slikari izražavaju želju za sudjelovanjem u koloniji, te iste godine kiparska oaza postaje i slikarska. U ratnom vihoru 1991. godine selo Ernestinovo teško je stradalo, te bilo okupirano  do 1997. godine. U tom periodu otuđen je veliki broj umjetnina koje do danas nisu vraćene u Ernestinovo. Od povratka u Ernestinovo Kiparska kolonija polako je vraćala svoje čari umjetnosti i kulture.