Za sigurnost kupača brinu spasioci

Program Hrvatskog Crvenog križa za osposobljavanje spasilaca na vodi omogućuje studentima i drugim mladim osobama da se tijekom ljeta zaposle kao čuvari plaža i kupališta. U ljetnoj sezoni otvorena su mnoga zagrebačka kupališta. Za sigurnost plivača i neplivača brinu se spasioci. Ekipa Dobrog jutra posjetila ih je na bazenu Mladost i jezeru Jarun.

Spasilačka služba na Jarunu radi od 10 sati do 20 sati. Broj spasioca ovisi o broju kupača, a varira od 8 do 18 ljudi. Na svakom jezeru je prisutna jedna kontrolna točka s koje se kontrolira cijeli tijek događanja, otkriva Alexei Puninski, rukovoditelj PJ Otvoreni tereni.  Uz brzinu i dobru fizičku spremnost, spasioci moraju imati i odgovarajuću opremu – set za prvu pomoć, plutače i radio-stanice s kojima su vez s bazom i voditeljima. Iako se po jarunskom jezeru ne smije voziti motornim čamcima, jedan crveni za spasioce uvijek je spreman. Služi kako bi prije došli na mjesto nesreće, naglašava spasilac Tin Valetić.

Na bazenu su površina i dubina vode manje, pa je samo potrebno imati dobar tim. Po pravilniku o uređenim kupalištima moramo na objektima takvog tipa imati obučene spasioce s certifikatom Crvenog križa. Znači one koji su zadovoljili fizičke uvijete koje oni propisuju, ističe Mladen Petek, voditelj bazena Mladost. Spasioci trebaju biti snažni, no i žene, iako su nježniji spol, jako dobro obavljaju taj posao. Lea Klemar izabrala je biti spasilac jer je, kako kaže, cijeli život u vodi. Prvo sam trenirala plivanje, pa vaterpolo i mislim da je to bio logičan slijed.  Spasioci ističu da je najveći problem na bazenima skakanje u vodu. Skakači često povrijede glavu ili jednostavno skoče na druge kupače.

Osim što moraju biti fantastični plivači, spasioci trebaju i položiti tečaj koji obuhvaća tehnike spašavanja i tehnike prve pomoći. Nakon izvlačenja iz vode, spašavanje još traje. Utvrđuju se vitalne funkcije unesrećenike te se u skladu s utvrđenim status djeluje. Opasnosti ima posvuda! No zagrebačka kupališta dobro su organizirala spasilačke službe.