Izložba skulptura Ljubomira Stahova u Umjetničkom paviljonu

Izložba Ljubomira Stahova, koja će prvi put javnosti predstaviti cjeloviti kiparski opus tog suvremenog hrvatskog umjetnika, bit će otvorena 1. kolovoza u Umjetničkom paviljonu.

Pod nazivom 'Stahov - skulpture' i u stručnom odabiru autora izložbe likovnog kritičara Milana Bešlića, izložba predstavlja kiparske forme koje čine okosnicu njegova opusa u različitim materijalima, od bronce, kovanog varenog željeza, terakote do glazirane keramike i kroma, s naglaskom na robusnim vertikalnim formama od crnog nehrđajućeg čelika.

Stahov je ostvario značajne autorski prepoznatljive likovne cjeline i status jednog od najintrigantnijih suvremenih hrvatskih umjetnika, izražavajući se u različitim medijima, slici, crtežu, grafici, te u skulpturi. Izložbom u Umjetničkom paviljonu prvi put će se hrvatskoj kulturnoj javnosti pokazati umjetnikov cjelokupni kiparski opus u recentnom izboru kroz gotovo dva desetljeća, napokon upoznati Stahova kipara i time ga kontekstualno iščitavati kao vrijednu dionicu suvremenog hrvatskog kiparstva, istaknuto je u najavi.

Njegov raznoliki kiparski opus, koji je nastajao i razvijao se od 1981. do danas, sastavljen je primarno od kiparskih formi u željezu, bronci i nehrđajućem čeliku, osobito u uspravnim, vertikalnim formacijama, koje u vidu simbola i znakova predstavljaju umjetnikov vlastiti svijet oblika, izgrađen na obličjima zoološkog i floralnog podrijetla, ali i od brojnih ekspresivnih fantastičnih životinjskih oblika u keramici i terakoti koji su nastajali u novije vrijeme u kontekstu daljnjih istraživanja bioloških procesa i animalističkih studija.

Stahovljev heterogeni opus i prepoznatljiv likovni izraz, bez obzira na medij u kojem umjetnik stvara, ali i na dosadašnje visoke ocjene likovnih kritičara, ostavljaju prostora za daljnje istraživanje, valorizaciju i prezentaciju nekih od ponajboljih ostvarenja u području domaće likovne produkcije, posebice kada je riječ o njemu kao kiparu, dodaje se.

Ljubomir Stahov (1944.) završio je sarajevsku Školu primijenjene umjetnosti, a na slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirao je 1974. godine, u klasi profesora Šime Perića. Od 1974. do 1978. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića i Ljube Ivančića, nakon toga se vratio na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je radio kao profesor slikarstva do umirovljenja 2014. godine. Izlaže od početka sedamdesetih na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, dok mu je 1982. u ediciji Mladi umjetnici zagrebačke Nacionalne i sveučilišne biblioteke objavljena monografija, koju je napisala povjesničarka umjetnosti Mladenka Šolman.

Izložba će biti otvorena do 17. rujna.