Večeras u Donatu sanjajte barok!

Večeras u zadarskoj crkvi sv. Donata gostuje ansambl za baroknu glazbu Il Sogno Barocco s programom pod nazivom Glazbeni dvoboji. Program je izgrađen na temelju dvije zanimljive situacije u kojima su se glazbenici odvažili na dvoboje, ali  svojim oružjem – instrumentima.

Il Sogno Barocco čine glazbenici Paolo Perrone – barokna violina i voditelj, Gabriele Politi – barokna  violina, Rebeca Ferri – barokno violončelo i barokna flauta, Francesco Tomasi – teorba i barokna gitara i Salvatore Carchiolo – čembalo i orgulje. Na programu su djela D. Scarlattija, A. Corelljija, A. Scarlattija i G. F. Händela. Koncert započinje u 21 sat.

Prvi glazbeni dvoboj imali su Arcangelo Corelli i Alessandro Scarlatti. Naime, španjolski kralj Ferdinand V. zaželio je da mu najbolji violinist onoga vremena (A. Corelli) izvodi glazbu omiljenog mu skladatelja (A. Scarlatti). A drugi dvoboj dogodio se između Domenica Scarlattija i Georga Friedricha Händela u organizaciji vicekancelara Katoličke crkve, kardinala Pietra Ottobonija. Prvi dvoboj završio je neprijateljstvom sudionika do kraja života, a drugi pak prijateljstvom i doživotnim međusobnim divljenjem i poštovanjem.

Na tim su nevjerojatnim pričama članovi ansambla, vođeni stručnjakom Paolom Perronijem, izgradili program Glazbeni dvoboji. Nakon više od dvije stotine godina sučelili su djela tih strastvenih glazbenika, ostavljajući publiku da sama odabere pobjednike u imaginarnim dvobojima tih majstora.