Regata tradicijskih barki Fažana - Brijuni

Šesta 'Fažanska regata tradicijskih barki', revijalno-natjecateljska manifestacija koja okuplja zaljubljenike u tradicijsku brodogradnju i plovidbu na jedra, danas će se održati na relaciji Fažana-Veliki Brijun.

Regata će se po drugi put održati na toj relaciji. Krenut će u 13 sati iz Fažane, a drugi plov iz luke Velikoga Brijuna predviđen je u 15 sati. Očekuje se sudjelovanje 15-ak brodica tipa batana, guc, pasara i gajeta koje će pristići iz Pule, Medulina, Rovinja, Moščeničke Drage, Lovrana, Selca, Krka i ostalih mjesta istarske i kvarnerske obale.

U pratnji domaćina iz Fažane posjetitelji će imati priliku razgledati tradicijske barke i popričati s natjecateljima. U luci Velikoga Brijuna moći će razgledati višejezični postav o gradnji, karakteristikama, namjeni i značaju drvenih tradicijskih barki.

Radi promicanja i očuvanja maritimne baštine i tradicije područja Istre i Kvarnera, jedriličarsku regatu podupiru i organiziraju Jedriličarski klub Brioni iz Fažane, Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, Općina Fažana, Turistička zajednica Općine Fažana i Javna ustanova Nacionalni park Brijuni.