Svjetski dan hepatitisa

Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C.

Obilježava se na dan rođenja Barucha S. Blumberga – američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.


Diljem Hrvatske se provode mnogobrojne aktivnosti u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva. Slogan i poruka ovogodišnje kampanje SZO-a i Svjetskog saveza za hepatitis (engl. World Hepatitis Alliance) je 'NEhep - Eliminirajmo hepatitis!' (engl. NOhep-Eliminate hepatitis).

Aktivnostima u borbi protiv hepatitisa doprinose i smjernice i nacionalne javnozdravstvene kampanje u čijem je središtu edukativna internetska platforma i mobilna aplikacija 'Sve o hepatitisu', čiji su suorganizatori naše brojne institucije. Eliminacija hepatitisa B u budućnosti je, između ostaloga, cilj i strateškog dokumenta SZO-a o cijepljenju European Vaccine Action Plan 2015-2020. Iako je za ovog uzročnika čovjek jedini prirodni domaćin i postoji djelotvorno i dostupno cjepivo, za eliminaciju hepatitisa B su izazov kronične infekcije, jer dio zaraženih ostaje doživotnim izvorima infekcije za osobe s kojima su u kontaktu. Izvještaj SZO-a o 28 zemalja koje su značajno pogođene hepatitisima pokazuje da aktivnosti usmjerene eliminaciji hepatitisa, usprkos brojnim izazovima, daju vidljive rezultate.

Hepatitis B može se uspješno spriječiti cijepljenjem, dok je kronični hepatitis C danas izlječiv zahvaljujući lijekovima nove generacije, što daje nadu da se u budućnosti hepatitis može eliminirati. Hrvatska ima dobru medicinsku skrb za oboljele od hepatitisa. Potrebno je nastaviti s dosadašnjim mjerama i kontinuirano poboljšavati nacionalni odgovor prevencije i liječenja hepatitisa B i C.

Nacionalna kampanja 'Sve o hepatitisu' se od početka do kraja srpnja provodi preventivnim porukama na plakatima, lecima i spotovima. Kampanja u središte stavlja internetsku platformu i mobilnu aplikaciju 'Sve o hepatitisu'. Izradom prve hrvatske mobilne aplikacije #sveohepatitisu i internetske platforme www.hepatitis.hr omogućen je širok obuhvat građana. Kao i u mnogim razvijenim zemljama, u Hrvatskoj je, osim u brojnim zdravstvenim institucijama dobrovoljno i anonimno savjetovanje i testiranje na hepatitis dostupno i u zajednici, kao nadogradnja zdravstvenom sustavu.

Kako će se ovaj dan obilježiti u Hrvatskoj, koliko je hepatitis prisutan u nas te kako se informirati i zaštititi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je prof. dr. sc. Adriana Vince, voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Republike Hrvatske.