Toplička 'prališća'

Varaždinske Toplice nadaleko su poznate po ljekovitoj termalnoj vodi, što nije nikakva novost. No manje su poznata prališća, turistička zanimljivost na koju su Topličani ponosni. Kako i ne bi kad su se u njihovoj vodi brčkale nimfe, rimski carevi, pa i božica Minerva.

Drago Kogl svakodnevno s kanistrima dolazi u Kalničku, ili po domaći - dugu ulicu, po vodu. Kaže da vodu koristi uglavnom za zaljevanje vrta. Prališće je lijepo uređeno, ali voda ne curi toliko jako. No isplati se čekati.  

Sredinom prošlog stoljeća u Varaždinskim Toplicama izgrađena su dva prališća. Do sedamdesetih na njima se odvijao bogat društveni život - pralo se, kupalo, raspravljalo, ogovaralo.

Topličani i gosti u blagodatima termalne vode na prališćima uživaju do mile volje. Kad piješ topličku termalnu vodu, liječiš mnoge bolesti, kažu domaći ljudi.

Prališća, ta zanimljiva turistička posebnost u gradu božice Minerve, obnovljena su prije desetak godina. Danas su ona zaštićena baština Republike Hrvatske.

U Varaždinskim Toplicama ljekovita termalna voda tijekom povijesti imala je veliko značenje i ovdje je doslovno 'voda izvor života'