Preminuo cijenjeni redatelj i scenarist Zlatko Sudović

U 89. godini u Zagrebu preminuo naš cijenjeni kolega, ugledni redatelj i scenarist Zlatko Sudović. Radio je kao dramaturg u nekadašnjemu Zora filmu i Jadran fimu, a od 1969. godine, kad je počeo raditi na Televiziji Zagreb (TVZ) našu je medijsku kuću obogatio i zadužio nizom nagrađivanih dokumentarnih, obrazovnih i nastavnih filmova.

Iako je za sebe volio reći da je neizlječivi filmaš, većinu je radnoga vijeka s nevjerojatnom predanošću posvetio Hrvatskoj radioteleviziji.

Zlatko Sudović završio je Kinematografsku školu u Zagrebu i ubrzo je prepoznat njegov izniman scenaristički i redateljski dar, pa 1965. godine za film Most dobiva i međunarodne nagrade. Za film Grad ptica u gradu ljudi 1973. godine dobiva i Nagradu Grada Zagreba.

Arhiv Hrvatske radiotelevizije obogatio je stotinama filmova i emisija različitih žanrova, od magazinskih (Život filma) i obrazovnih (Što je film) do nezaobilaznih dokumentarnih emisija i portreta književnih velikana kao što su Cesarić, Tadijanović, Krleža, Majer, Krklec, Kaštelan. Portretirao je i likovne i glazbene umjetnike poput Tartaglie, Vanište i Klobučara.

Velik je njegov doprinos stvaranju dokumentarnoga zapisa o prvome stoljeću hrvatskog filma, a i jedna od najvažnijih kulturnih institucija u Zagrebu, Umjetnički paviljon, ima izniman pregled svoje povijesti zahvaljujući upravo sjajnome dokumentarističkom duhu Zlatka Sudovića.

Posljednji ispraćaj Zlatka Sudovića bio je danas na krematoriju zagrebačkoga groblja Mirogoj.