Glavna nagrada Motovun film festivala 'Westernu'

Dodjelom nagrada sinoć je završen 20. Motovunski filmski festival. U pet dana prikazano je stotinjak filmova, od dobitnika Zlatne palme do naslova nastalih u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama.

Najboljim je proglašen film "Western" - osvojio je glavnu nagradu "Propeler Motovuna", ali i FIPRESCI - nagradu najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmskih kritičara. U pobjedničkom filmu njemačka redateljica i scenaristica Valeska Grisebach propituje nekoliko tema, vestern kao uglavnom muški filmski žanr i europsku ksenofobiju. Nagradu Motovunski kratki dobio je film Napisano/Nenapisano u režiji Adriana Silisteana, zbog iznimno suptilnog prikaza strogog postupanja rumunjskih vlasti prema jednoj romskoj obitelji.

Direktor festivala Igor Mirković, predsjednik žirija Hrvoje Hribar i predsjednik savjetodavnog odbora festivala i selektor programa Istrand Mike Downey istaknuli su da je ovogodišnji festival donio sjajna ostvarenja te da se radilo o fantastičnom jubilarnom izdanju.

Ovogodišnji glazbeni program bio je posebno bogat, otvorenje je bilo u znaku skupine Let3, a zatvaranje s Laibachom. Zanimljiv je i kreativan bio i motovunski kampus gdje je sudjelovalo 50 studenata iz sedam škola, odnosno fakulteta uz predavanja, okrugle stolove i druge sadržaje.

Inače, u petak navečer održana je svečanost dodjele nagrade Maverick slavnoj poljskoj redateljici Agnieszki Holland, prvoj autorici dobitnici ove nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine. Nagrada Maverick namijenjena je autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja. Nagradu joj je na prepunom motovunskom glavnom trgu predao njezin kolega s praške akademije i jedan od osnivača Motovun Film Festivala, Rajko Grlić

Selektori ovogodišnjeg Motovuna bili su Jurica Pavičić, kao selektor glavnog programa, zatim Milena Zajović selektorica glavnog programa i programa Izopačena umjetnost 2.0, Mike Downey, selektor programa Zemlja partner: Island u Istri, Inja Korać, za program Buzz@teen, dok je Andrej Korovljev bio selektor programa Motovunski kratki.