Prigorje u srcu

Nakon posjeta Planini Gornjoj i priloga o njihovoj udruzi Planinska družina, morali smo posjetiti i Planinu Donju, čiji se stanovnici, mogli bismo reći, još zdušnije trude da njihovo malo mjesto bude što ljepše.

Rascvjetano je i mirno u Planini Donjoj. Teško je povjerovati da je ovo mjestašce između medvedničkih brežuljaka zapravo područje grada Zagreba. Mir i tišina, obilje hlada, zelenila i zemlje, opušteni ljudi, sve potpuno drukčije od gradske vreve.

Mladi odavdje ne odlaze. Zadovoljni su. Ima i posla i lijepog života na djedovini. Svi se trude da mjesto bude ljepše i uređenije. Kako bi imali više mogućnosti da se natječu u institucijama za novac i pomoć, osnovali su udrugu 'Prigorje u srcu'.

Od tridesetak članova udruge njih desetak stalno radi. Od zapuštenog zemljišta na ulazu u mjesto u kojem je bilo i divljih životinja uredili su park, sa sjenicom, roštiljem, postavili panoe.

Nekada je Planina bila podijeljena na zaseoke. Bilo je 12 zaselaka, a poslije su nastale ulice koje su se spuštale do glavne ceste. Zaseoci su izgubili smisao, ali mještani žele da se tradicija ne izgubi.

U ovom parku planiraju postaviti i drvenu starinsku prigorsku hižu, s autentičnim pokućstvom. No, za sada su ovdje sjenica i roštilj. Osim mještanima, nude ih svima koji odaberu njihovo mjesto za vikend u prirodi. Slobodno neka se posluže. Gostoljubivi su, puni ideja i obnavljaju svaki djelić svoje Planine Donje.

Što sve članovi udruge 'Prigorje u srcu' rade i kako to izgleda u Planini Donjoj ispod Planine Gornje, pogledajmo u prilogu Zdravke Giacometti: