I s dijabetesom možete biti uspješan sportaš

Hrvatski tim nedavno je na Europskom prvenstva u futsalu osoba sa šećernom bolesti u Bukureštu osvojio zlatnu medalju! U finalu su naši svladali Mađarsku 6:5, a kako je sve izgledalo i što uopće znači bavljenje sportom za osobe s dijabetesom govorilo se u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.
 
 
Na Europskom prvenstvu u futsalu osoba sa šećernom bolesti – DiaEuro 2017, hrvatski tim osvojio zlatnu medalju. Odabrani tim tako je promovirao Lijepu našu, ali i važnost tjelesne aktivnosti za cijelu populaciju, a posebice za osobe sa šećernom bolesti. U Bukureštu je od 16. do 23. srpnja u organizaciji Udruge osoba s dijabetesom Rumunjske i pod pokroviteljstvom Međunarodne europske federacije za dijabetes (IDF) tako sudjelovalo 12 europskih zemalja – Belgija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Kirgistan, Mađarska, Makedonija, Portugal, Rumunjska, Rusija, Slovačka i Slovenija. 
  
Hrvatski malonogometni tim osoba sa šećernom bolesti okupljen je pod Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga (HSDU) koji je dio globalne zajednice osoba oboljelih od dijabetesa. Kao jedna od članica Međunarodne dijabetičke federacije (International Diabetes Federation, IDF). HSDU sudjeluje u međunarodnim aktivnostima kao jedna od 180 zemalja članica. S obzirom na prirodu liječenja dijabetesa (bolja kontrola glikemije uz tablete/inzulin), bavljenje fizičkom aktivnošću ima vrlo značajan doprinos u kontroli šećerne bolesti te sve naše aktivnosti za osobe s dijabetesom, pored edukativnih, vezano sa samu bolest obavezno uključuju i neku vrstu tjelesne aktivnosti te stalno podizanje svijesti o njezinoj važnosti. Takva je situacija i s ostalim savezima u svijetu. 
 
Ukrajinski dijabetički savez stoga je odlučio po prvi puta organizirati međunarodno natjecanje osoba s dijabetesom u malome nogometu DiaEuro u srpnju 2012. u Kijevu, kako bi se skrenula pažnja cjelokupne europske i svjetske javnosti na problem dijabetesa. Od tada se prvenstvo organizira svake godine, a važno je spomenuti da je hrvatski malonogometni tim od početka projekta plasmanom uvijek pri samom vrhu.
 
Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Tomislav Ciković, voditelj projekta HR DiaEuro, Mario Žitnik, trener reprezentacije i Joško Čulo, kapetan reprezentacije u Dobrom jutru govorili su o svom iskustvu na ovogodišnjem DiaEurou: