Mraclin, vječna inspiracija kreativnoj duši

Vesna Tafra je unatoč teškim životnim gubicima, uspjela u sebi probuditi kreativnost. Živi u malom mjestu između Zagreba i Velike Gorice, koje jednostavno obožava.

Sunčano ljetno jutro, kao da je došlo iz Vesnine pjesme, zamirisalo je u njezinu omiljenom parku u Mraclinu, živopisnom selu nadomak Velike Gorice koje je ispunjava inspiracijom, radošću i ponosom. Ponosna sam ja na svoj Mraclin, jedno od 'najsterijih' mjesta u Turopolju koje se spominje već 1249. Selo je to koje kontinuirano već 100 godina ima liječnički tim. Selo iz kojeg je krenuo model javnog zdravstva na svjetskoj karti,  ponosno ističe Vesna.

Uz zanimljive priče iz povijesti i lijepu prirodu, mjesto osvaja i starim drvenim turopoljskim kućama koje Vesnu na poseban način inspiriraju na izradu suvenira ovoga kraja. Osmislila sam suvenire koje radim sa svojih fotografija, jer mi je i to hobi i velika ljubav. Poslikala sam sve kulturne spomenike mojega Turopolja i onda sam s tih fotografija preslikavala motive na boce, podmetače za čaše, slike…

Kada je ostala bez supruga, a potom i bez posla, ova se samohrana majka nije predavala. Probudila je kreativku u sebi, postala je aktivna članica zajednice i različitih društava koja utječu na kvalitetu života ovoga mjesta. Zanimalo me kako se radi decoupage, odnosno preslikavanje motiva sa salveta na razne predmete, otišla sam na dvije radionice i naučila sam kako se to radi…  Potom je otvorila galeriju u Velikoj Gorici, no zbog velikih je troškova odustala od nje. Ali ne i od izrade suvenira koje danas na drugačiji način predstavlja javnosti.

Trenutačno priprema knjigu priča iz djetinjstva, a poezija se i dalje događa ponekad noću, nenajavljeno i tiho. Kao nevidljivi vodič kroz tajne života.