Park prirode Papuk jedini hrvatski geopark na svjetskoj listi geoparkova

Svake četiri godine Papuk obilazi UNESCO-ova komisija svjetske mreže geoparkova kako bi ocijenila dosadašnji rad i planove za budućnost. Papuk je naš jedini geopark uvršten u ovu mrežu, koja obuhvaća 120 parkova diljem svijeta.

Dvočlana komisija već na samom početku imala je što vidjeti, poput eko kamp odmorišta, prvog u Hrvatskoj. Cilj posjeta komisije je evaluirati rezultate četverogodišnjeg razdoblja, uz vrlo stroge kriterije. 'Iskreno se nadam da ćemo mi opravdati svoj sadašnji status i zadržati ga u narednom mandatu.', rekao je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Za idući mandat spreman je još jedan golemi projekt - Posjetiteljski centar u Voćinu vrijedan više od 90 milijuna kuna. Važan podatak na koji su u Parku itekako ponosni je 20-ak posto više dolazaka. Većina posjetitelja je iz zapadnoeuropskih zemalja. I oni su, baš kao i komisija oduševljeni važnim lokalitetima na području Papuka. Među njima je i geološki fenomen Rupnica. 'Najviše me se dojmilo to intenzivno zelenilo. Ono dominira cijelim parkom i donosi spokoj. A tu su i geološka otkrića. Jedno od njih vidimo iza mene, a to je nešto doista dirljivo.', otkrio je Marco Firpo, član UNESCO-ove komisije. Rezultati nove procjene očekuju se za nekoliko mjeseci.