Komični pythonovski mjuzikl 'Spamalot' na Ljetnoj pozornici u Opatiji

Jedan od najgledanijih broadwayskih mjuzikala ikad - 'Spamalot', nadahnut filmom 'Monty Python i Sveti gral', u beogradskoj produkciji i režiji Radoslava Milenkovića, gostuje u četvrtak, 3. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Utemeljen na libretu i stihovima Erica Idlea, originalnog člana proslavljene grupe Monty Phyton, taj komični mjuzikl donosi priču o potrazi luckastog i veselog kralja Arthura za Svetim gralom. U pustolovini mu pomažu vjerni sluga Patsy i vitezovi okruglog stola, a potraga kroz cijelo kraljevstvo postaje avantura njihovih života s mnoštvom urnebesnih dogodovština.

Mjuzikl je na Broadwayu bio postavljen 2005. godine i uskoro je imao 14 nominacija za nagradu Tony, od kojih je osvojio njih tri, te titulu najboljeg mjuzikla te sezone u SAD-u. Predstava bilježi 175 milijuna dolara zarade i više od dva milijuna gledatelja diljem svijeta, od Kanade i Meksika, preko Britanije i Mađarske pa do Japana i Južne Koreje.

Beogradska produkcija predstavlja istaknute glumce iz regije - u glavnoj ulozi je Nikola Kojo, Sir Robin je Gordan Kičić, Sir Lancelot Nikola Đuričko, Sir Galahad Dejan Lutkić, Patsy je Srđan Timarov, Sir Bedivere Miroljub Turajlija, Povjesničar Ivan Marković, a Gospa od Jezera Jelena Jovičić.

Osim scenarija i stihova Eric Idle je autor glazbe, uz Johna Du Preza, dirigentica je Vesna Šouc, koreografkinja Jelena Arsić, kostimografkinja Snežana Šimić, a scenografkinja Vesna Popović.