Nezakcij kraj Valture postat će Arheološki park

Nezakcij kraj Valture, jedan od naših najstarijih arheoloških lokaliteta godišnje posjeti desetak tisuća posjetitelja. Ova povijesna ostavština koja je prije više od 2 tisuće godina bila prijestolnica Istre sve se više nastoji turistički valorizirati. Ondje se naime, planira urediti arheološki park.

U Nezakciju na svakom koraku bogata ostavština. Ovdje je prije više od 2 tisuće godine bio glavni grad plemena Histri. To je narod koji je gusario i dominirao dobri dijelom Jadranskog mora, a tu su i počeli ratovi s Rimljanima. Kraljevstvo Histra palo je 177. godine prije Krista kada se posljednji kraj Epulon ubio zajedno s velikim dijelom boraca.

Danas se u Nezakciju najviše posjećuje centralni forum te dvojna bazilika s hramovima i to se želi jače valorizirati, kaže ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko KomšoMi kao Arheološki muzej Istre u suradnji s Općinom Ližnjan radimo na tome da se ovdje riješe imovinsko -pravni odnosi , da se dobije upravljanje nad parcelama koje su u državnom vlasništvu, ali isto tako i da se riješe ostali imovinsko pravni odnosi što je preduvjet za stavanje Arheološkog parka.

Ovo kulturno-povijesno nalazište i ove sezone posjećuju gosti iz svih krajeva svijeta. Turistica iz Kine kaže kako su kupili turistički vodič iz kojeg su vidjeli da je ovo zanimljivo mjesto. Ima tu, kaže puno starih stvari, vrlo zanimljivih i mogu pročitati i dobiti sve informacije o ovom malom muzeju.

Nezakcij je najvažnija povijesna turistička atrakcija na području općine Ližnjan. Stoga je i u predsezoni, ističe načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić, organiziraa manifestacija Ližnjanski vremeplov. Gdje smo pokušali uz stručno vodstvo Arheološkog muzeja prije svega naše mještane upoznati s poviješću ovog nalazišta iz razloga što upravo oni moraju svojoj djeci kao i svojim brojnim turistima koji su u Valturi i ostalim naseljima pokazati ovo vrijedno nalazište.
Stoga je i plan na Nezakciju urediti Arheološki park, a novac se planira namaknuti iz fondova Europske unije. Tek tada kreće prava valorizacija.