Deseti Kastav Bluesfest

Deseti festival Kastav Bluesfest održava se od danas do 7. kolovoza u Kastvu, Viškovu, Matuljima i Kostreni. Nastupaju ugledna svjetska imena blues glazbe poput Angele Brown ili sastava Big Steam, a središnji događaj festivala bit će premijera dokumentarnog filma 'Črni Kastavac' o blues glazbeniku 'Philadelphia' Jerryju Ricksu, koji je svoje posljednje mjesece života proveo u Kastvu.

Film autora Igora Modrića premijerno će se prikazati u kastavskoj gradskoj loži 7. kolovoza uz nastup Michaela Roacha i Ducka Bakera.

'Črni Kastavac' govori o životu blues gitarista i pjevača Jerryja Ricksa, koji se, nakon koncerta u Kastvu 2007. godine odlučio sa suprugom nastaniti u ovom gradu. No, nekoliko mjeseci nakon toga, teško je obolio i umro u prosincu te godine u Rijeci. Pokopan je na a groblju u Kastvu.

Umjetnički voditelj festivala Damir Halilić Hal istaknuo je da ovaj film vrlo vrijedan zbog prikaza povezanosti Ricksa s nekim od najznačajnijih američkih blues glazbenika sredinom prošlog stoljeća, te time i Kastva s temeljima bluesa.

Halilić je ocijenio da je Kastav Bluesfest najveći i najprestižniji hrvatski festival ovog profila i da to dokazuju biografije izvođača, dobitnika najznačajnijh glazbenih nagrada. Ove godine se festival otvara nastupom Zdenke Kovačiček uz pratnju Greenhouse Blues Banda te makedonskog Crossroad Bues Banda u Kostreni 3. kolovoza. Uslijedit će nastupi Soul Fingersa i Luciana Ciancija, Angele Brown i Big Steama, Mikea Sponze te Sunnysidersa.

Ulaz je slobodan na sve dijelove programa.