Prvi 'Vrtić, prijatelj dojenja' u Hrvatskoj

Počeo je  Međunarodni tjedan dojenja koji se svake godine obilježava prvoga tjedna u kolovozu. Dojenje je osim za dijete zdravo i korisno i za majku.

Bjelovarsko-bilogorska županija na naglašavanju toga puno je učinila. Prva je u Hrvatskoj prije nekoliko godina ponijela UNICEF-ovu titulu 'Županija  - prijatelj dojenja', a nedavno je bjelovarski vrtić Ciciban prvi u Hrvatskoj postao  - 'Vrtić prijatelj dojenja'.

Odlazak u jaslice i odvajanje od majke za dijete je dovoljno stresno pa mu ne treba usto uskrati i užitak dojenja. Maleni i njihove majke u ovom bjelovarskom vrtiću nemaju tih problema. Vrtiću Ciciban Ministarstvo znanosti i obrazovanja dodijelilo je naziv prijatelj dojenja i od rujna će provoditi novi program. Jedna od najbitnijih zadaća ovog programa je promovirati dojenje. To se uglavnom odnosi na djecu jasličke dobi kada obitelji ostaju u nedoumici treba li tada prekinuti dojenje. Program će se  provodit kroz različite radionice, konzultacije, usavršavanje zaposlenih, odnosno članova tima, osiguranje optimalnih uvjeta..., objašnjava Senka Ivanušec, ravnateljica vrtića 'Ciciban'.

Od prvih grupa za potporu dojenju prije dvadesetak godina do danas dojenje se polako, ali sigurno uvlači u sve pore društva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja odskače od hrvatskog prosjeka kada je o tome riječ. Zahvaljujući ponajviše zauzimanju mr. sc. Marija Čatipović, dr. med. i UNICEF-u, ovdje se 50 posto djece do šestog mjeseca doji, dok je hrvatski prosjek samo 20 posto. Iako nam je svako, 31 rodilište, prijatelj djece, nemamo stopu dojenja kakvu želimo pa smo uvidjeli da ne možemo ostati na suradnji samo sa zdravstvenim ustanovama. Potrebno se proširiti pa se sada širimoi na knjižnice i na naše ljekarne… ističe doktorica Čatipović. Dojenje, odnosno majčino mlijeko, za bebu je izvor zdravlja, imuniteta, a koristi ima i majka. Dojenje jača i emotivnu povezanost majke i djeteta. Prvi kontakt ostvaruju još u rodilištima iz kojih izađe oko 98 majki koje doje svoje bebe, a prvotne teškoće mnoge uspijevaju prebroditi. U ordinaciji doktorice Marije Čatipović u Bjelovaru majke imaju veliku podršku. Okupljaju se već godinama u grupi za potporu dojenju. Tu emotivnu vezu majke i novorođenčeta pokušavaju naglasiti i u srednjim medicinskim školama, pa su i učenici uključeni i u grupe za potporu dojenja.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da majčino mlijeko do šestog mjeseca života djetetu bude jedina hrana i piće. Stoga ovdje potiču majke da ne odustaju od dojenja jer ono je izvor zdravlja za dijete, ali i majku.