Uzgoj bobičastog voća hit u Međimurju

Za obiteljska gospodarstva s malim parcelama poput onih u Međimurju i Zagorju, idealan je uzgoj voća poput malina, kupina, ribiza, aronija, borovnica. No, kao i štošta drugo u Hrvatskoj i ovaj bi posao mogao biti veći i bolji. Ipak, ima nade - uzgajivača je sve više, a ove je godine berba rekordna.

Razmišljao je o jabukama, no tlo je bilo prekiselo. Pa je 2001. Stjepan Makovec iz Šenkovca, usprkos sumnji svojih međimurskih kolega - posadio američke borovnice. Danas na šest hektara raste 12 tisuća grmova, investicija je bila teška 2 milijuna kuna i sada se napokon isplatila. Prinos će biti 20 tona. Prijašnjih godina nije bilo lako. Mraz, oluje, tuča. U 17 smo godina imali jednu ozbiljnu tuču, dvije malo manje, govori Stjepan. Pa su borovnice zaštićene protugradnim mrežama. Bez njih, nedavna tuča bi bila razorna. Sve što se ubere odmah se i proda. I to po pedesetak kuna za kilogram.

I na imanju Črnčecovih u Pribislavcu dobar je urod. Šljive, kupine, ribiz. Sve što uberu, prerade u vino. Najviše plasiramo voćna vina na kućnom pragu, okolica Varaždina, Međimurja, otkriva Mirjana Črnčec.


Napokon imamo zadovoljne poljoprivrednike, koji su se okrenuli nekonvencionalnim kulturama i pokazali da se i na malim površinama može zaraditi.