Natječaj 'Slovarica mojega kraja'

Prije dvije godine učenici OŠ Augusta Šenoe iz Zagreba sudjelovali su u izradi Zagrebačke slovarice. A više nije bio bezlični auto, nego Arena, B - Botanički vrt. Oslikavajući slovaricu, upoznavali su grad. Ove godine škola i Školska knjiga osmislile su natječaj za najbolju zavičajnu slovaricu. Prijavilo se mnogo škola, a pobijedila je jedna osnovna škola iz Splita. 

'Slovarica mojega kraja', zagrebačka, splitska, bilo koja druga - za učenike znači najljepše i najbolje, najupečatljivije što njihov kraj nudi. Tako svoja slova i svoje znamenitosti predstavljaju mali učenici. Prije dvije godine Zagrebačka slovarica koju su izrađivali tadašnji prvoškolci, na natjecanju Saveza inovatora Inovi pobijedila je u novoj kategoriji – najzagrebačkiji izum – uvedenoj upravo zbog ove dječje inovacije. Svoju su slovaricu pokazali i zagrebačkom gradonačelniku i predsjednici, a razmišljali su i kako potaknuti vršnjake da i oni slova uče po onome što im je najvažnije u njihovu zavičaju. Učiteljice su, zajedno sa Školskom knjigom, osmislile natječaj Slovarica mojega kraja. Pobijedila je Splitska slovarica OŠ Spinut Split.

Zavičajne slovarice omogućuju učenicima ne samo da njeguju zavičajni govor nego i da upoznaju svoj kraj. Učiteljice su oduševljene jer se ovakvom kreativnošću lakše povezuju sadržaji iz različitih predmeta.