Virovitički junior na europskom vrhu

Hrvatska je na nedavnom Europskom juniorskom prvenstvu u atletici u talijanskom Grossetu po prvi puta u povijesti dobila zlatnog prvaka u utrci na 800 metara i to osamnaestogodišnjeg Virovitičanina Marina Bloudeka, inače člana Atletskog kluba Agram iz Zagreba.

U rodnoj Virovitici u kojoj odrađuje većinu treninga uz trenera Zlatka Tota, ne postoji atletski klub kao ni idealni uvjeti za treniranje, no Marinova samozatajna želja i uz skromne uvijete dovela je Hrvatsku do prvog zlata.

Prije atletike Marino Bloudek je deset godina marljivo trenirao nogomet no prijelom noge obilježio je njegovu daljnju sportsku karijeru. Današnji trener Zlatko Tot prepoznao je njegov talent i nagovorio ga na trčanje.

Marino je materijal s kojim se isplati raditi iz više razloga, prvo on je odličan kapacitet, drugo one je vrijedan, savjestan i on nikada ne kuka na treninzima i mi se vrlo lako dogovorimo, ističe trener Zlatko Tot.

Jednostavno sam prešao na atletiku što nisam ni očekivao, ali moj današnji trener Zlatko Tot me prihvatio i sa mnom je trenirao par mjeseci i pozvani smo bili u reprezentaciju što je bio dobar i odličan pokazatelj da mi smo zapravo mi nešto u atletici, dodaje Marino Bloudek.

Budući da Virovitica nema atletski klub Marino je prije prelaska u zagrebački Agram trenirao za Atletski klub Slatina, a u četiri godine aktivnog bavljenja ovim sportom višestruki je juniorski i seniorski prvak Hrvatske na brojnim državnim prvenstvima, a prije dvije godine osvojio je zlato na Europskom olimpijskom festivalu mladih u utrci na 800 metara. Ovogodišnji rezultat na Europskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Grossetu ušao je u anale hrvatske atletike s prvom hrvatskom zlatnom medaljom. Marino je stazu od 800 metara istrčao za minutu 48 sekundi i 70 stotinki.

Ja sam došao tamo s devetim rezultatom, a u finalu sam ušao sa drugim rezultatom od polufinalnih utrka. Jednostavno bila su dva britanca koja su usporila namjerno utrku jer su htjeli oni to izvesti na finiš. Ja sam se izdvojio na kraju prvog kruga i povukao sam, nisam se ni okretao poslije, samo sam pičio prema cilju da probam osvojiti tu medalju, kaže Bloudek.

No, put do medalje bio je trnovit jer osim povremenih treninga na pravoj atletskoj stazi u Zagrebu, Marino svakodnevno trenira na neodgovarajućoj 333 metara dugoj stazi u bivšoj virovitičkoj vojarni te na još par lokacija u gradu ističe njegov trener Zlatko Tot: Što se tiče uvjeta, oni zaista nisu idealni po nekakvim normama koje bi trebalo biti, ali ono što nama zaista nedostaje to je staza atletska, a ove druge uvjete mi sebi uvijek složimo i imamo kažem par tih mjesta gdje treniramo. Ovaj naš park nam služi za neke etape u treningu.

Nakon kratke pauze nastavljaju s pripremama za Hanžekovićev memorijal u Zagrebu, a nadaju se plasmanu i na Svjetsko atletsko prvenstvo koje se iduće godine održava u Finskoj. Pred mladim je atletičarom svijetla budućnost o čemu svjedoči interes klubova iz čitavog svijeta no Marino još godinu dana ostaje u Virovitici do završetka srednje škole.