Novi brod za spašavanje na moru

Traganje i spašavanje na moru znatno je brže i učinkovitije zahvaljujući novom brodu, koji je nabavilo Ministarstvo mora. Brod je stacioniran u zadarskoj Lučkoj upravi.

Novi brod morem doslovno juri. Maksimalna brzina je čak 39 milja, odnosno 70 kilometara na sat. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom, za traganje i spašavanje i noću i danju. Vrijedan 10 milijuna kuna. Trenutačno je to najbolje plovilo za spašavanje i traganje na Jadranu. Uz cijeli niz mogućnosti kojima raspolaže posebno se ističe ona po kojoj se u slučaju prevrtanja sam vrati u prvobitan položaj. Ovo plovilo tek je prvo u nizu. Planira se nabaviti ukupno 10 brodova u iduće četiri godine.

Prošle je godine na moru spašeno 1075 osoba. 55 tisuća četvornih kilometara mora, što je ekvivalent kopnene površine Hrvatske, služba trenutačno pokriva s četiri veća broda i 33 manje brodice te 75 članova posade. Ovim opremanjem, kojim je predviđena i nabava drona te dvaju helikoptera, postavit će se i novi ciljevi. Znači naglasak će biti na osiguravanju službe traganja i spašavanja 365 dana u godini u okviru zlatnog sata, objašnjava Maja Marković Kostelac, državna tajnica za more.

Nešto što Hrvatskoj kao pomorskoj državi zaista i treba. Posebno kada se zna da u ovom trenutku Jadranom plovi 130 tisuća različitih plovila, a samo trajekti i katamarani prevezu 15 milijuna putnika.