Mladi volonteri u zemlji svojih predaka

Hrvatska matica iseljenika tradicionalno organizira program Task Force u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora.
Ove godine 15-ak mladih volontera čiji su preci iz Hrvatske borave tri tjedna na području grada Nina. Volontiraju na nekoliko lokacija. Između ostalih u ninskoj solani, čiste šumu, more i okoliš oko ninske nove škole.
Hrvatska matica isljenika organizira im različite radionice, ali i tečaj hrvatskog jezika. Odlaze na izlete i na taj način upoznaju povijest i kulturu zemlje svojih predaka.

Začet u jeku hrvatskih ratnih stradanja 1992. godine, iseljenička je mladež nastavila održavati Task force i u mirnodopsko vrijeme. S godinama se projekt transformirao i tako je nastao Eco heritage task force.  Dosad su uspješno ostvareni projekti u Voćinu, Gornjem Brgatu kraj Dubrovnika, Skradinu, Daruvaru, Istri, na Plitvičkim jezerima, na otočiću Galovcu kraj Zadra, u Arboretumu u Trstenom, Motovunu, Zaostrogu, Stonu, Puli i Bakru s arheološkim nalazištima u Crikvenici, Novom Vinodolskom i Hreljinu, Kaštelima te Bjelolasici, Koprivnici, Dugoj Resi, Rovinju, Stonu, Murteru i Međimurskoj županiji.