Napreduje obnova osječkih secesijskih zgrada

U Osijeku se trenutačno obnavljaju pročelja jedanaest objekata koji su proglašeni spomenicima kulture ili se nalaze u posebno zaštićenim zonama. Skinuta je oplata s pročelja prve zgrade koja je u privatnom vlasništvu.
Prošle je godine u veljači pokrenut projekt Spomenička renta kojim je Grad Osijek odlučio obnoviti, odnosno sufinancirati obnovu pročelja na zaštićenim kulturnim dobrima. Nakon javnog poziva suvlasnicima i vlasnicima zgrada načinjena je lista prioriteta na kojoj su se našle zgrade u Europskoj aveniji od kućnog broja 10 do 24. Grad Osijek godišnje od spomeničke rente uprihoduje oko 3 milijuna kuna, ističe Ljiljana Belajdžić, pročelnica ureda koji se bavi, među ostalim, i stambenom i komunalnom problematikom.

Veći dio spomeničke rente završava u državnome proračunu te se preko njega financira obnova kulturnih objekata od nacionalne važnosti. Prošle je godine u obnovu osječkih pročelja izdvojeno 2,4 milijuna kuna iz osječkog gradskog proračuna, a isto toliko i u 2017. godini. Jedanaest objekata na kojima se obnavljaju pročelja 'potrošilo je' 3,5 milijuna iz proračuna Osijeka, a značajne su iznose platili i suvlasnici zgrada. Naime, grad po jednom objektu može 'pokriti' radove vrijedne do 500 tisuća kuna, a ostatak su dužni osigurati vlasnici. Na manjim objektima događa se da grad snosi većinu troškova, no veličina pročelja i stanje u kojem se nalazi određuje i cijenu obnove koja se zna popeti do više od milijun kuna.