Zemlja će se do 2100. vjerojatno zagrijati više od 2 stupnja

Svjetske temperature vjerojatno će porasti za više od 2 stupnja Celzijeva još ovo stoljeće te premašiti gornju granicu zatopljenja predviđenu ciljevima globalnog klimatskog sporazuma. 

Istraživanje objavljeno u časopisu Klimatske promjene pokazuje vjerojatnost od 90 posto da će temperature porasti tijekom ovog stoljeća za 2 do 4,9 stupnjeva Celzijeva. Znanstvenici na washingtonskome sveučilištu ustvrdili su da postoji samo 5 posto izgleda da će zagrijavanje biti 2 stupnja Celzijeva ili manje od toga - što je jedan od ciljeva postavljenih klimatskim sporazumom 2015. o smanjenju emisije stakleničkih plinova kojima se zagrijava planet.

Neispunjenje toga cilja  imalo bi dramatične posljedice na životne uvjete - produljena razdoblja suša i povišenje razine mora, rekao je Adrian Raftery, vodeći autor studije i profesor na washingtonskom Sveučilištu. U istraživanju su primijenjene statističke projekcije bazirane na ukupnom svjetskom stanovništvu, BDP po stanovniku i količini emitiranog ugljika za svaki dolar ekonomske aktivnosti.

'Naše analize pokazuju da je cilj od 2 stupnja najbolji mogući scenarij', rekao je Raftery i dodao: 'To je moguće postići, ali jedino uz veliki neprekidni napor na svim poljima sljedećih 80 godina'. Prema UN-ovu programu za okoliš svjetske emisije stakleničkih plinova, uglavnom rezultat sagorijevanja fosilnih goriva, sada su oko 54 milijardi tona na godinu i trebali bi biti smanjeni na 42 milijarde do 2030. kako bi se ispunio cilj od ograničavanja porasta temperature do 2 stupnja Celzijeva. 

Povećanje napora da se smanji emisija ugljika ključno je za smanjenje budućeg zagrijavanja, rekao je Raftery u telefonskom razgovoru za Reuters. 'Zemlje moraju promijeniti ekonomske poticaje za proizvodnju ugljika - primjerice uvođenjem poreza na ugljik - i ohrabrivati inovacije koje bi poboljšale energetsku učinkovitost', rekao je i nastavio: 'Trebali bismo više učiti od zemalja koje imaju razmjerno malu emisiju ugljika, kao što je to Francuska'.