Kako se živi u Čaglinu

Iako površinom jedna od najvećih općina u Požeško-slavonskoj županiji, u općini Čaglin danas živi tek nešto više od 3% stanovništva županije. Poput mnogih malih općina diljem Slavonije, život ovdje ima mana, ali i svojih prednosti.

Iako je središte županije grad Požega udaljen 30-ak kilometara cestom, za neke stanovnike Čaglina vlak je jedina opcija. I ova općina ima problema s nedostatkom radnih mjesta, iseljavanjem te nedavnim ukidanjem povlastica, poput prihoda iz proračuna države i županije, manjak u blagajni od oko milijun kuna nije malen. Ipak mladi načelnik općine Dalibor Bardač trudi se odraditi svoj posao najbolje što može. Pratimo EU fondove i fondove ministarstava zaštite okoliša i svega ostaloga, pripremamo projekte. To nam je prioritet jer ono što mi možemo iz svog proračuna je jako malo.

Unatoč malim sredstvima, Čaglin ima gotovo sve - školu, sportsku dvoranu, uskoro vrtić ali i infrastrukturne projekte vrijedne nekoliko milijuna kuna, naravno uz podršku općinskog vijeća. Svojim vrijednim rukama, a za dobrobit svojih članova, pridonose i umirovljenici. A oni koji su otišli, rado se vraćaju makar samo ljeti, jer ovdje lakše podnose vrućinu.

U gospodarskom smislu osim poljoprivrednih površina i šuma ovaj kraj ima i drugih prednosti. Mi smo na dobroj geografskoj poziciji, na državnoj cesti D 53, dakle spona smo između Mađarske i Bosne,  ističe Željko Jakopović, zamjenik predsjednika Općinskog vijeća Čaglin. Za dobru poziciju, nakon završetka medicinskog fakulteta, odlučio se i Jurica Vrbanec, mladi Zagrepčanin, doktor obiteljske medicine. Raditi u Čaglinu ima svojih prednosti i mana. Kod obiteljske medicine dobro je recimo što imaš neposredan kontakt s ljudima, pa možeš pomoći ljudima direktno i to je ono što mi se najviše sviđa u obiteljskoj medicini.

Budućnost ove općine, na kraju, ipak ovisi o onima koji ovdje žive, sa svim nedostacima i prednostima.