Sjećate li se polaroid-fotografija?

U digitalnoj eri mnogi nemaju pojma o čemu je riječ, a drugima budi lijepa sjećanja na neko proteklo vrijeme. Ovo je priča o toj instant-fotografiji koja je izlazila iz fotoaparata odmah nakon fotografiranja i samo ste je trebali protresti da vidite kakva je.

Mladi zadarski dvojac oživio je polaroid-fotografiju i uokvirio je u pravu malu uspomenu iz Zadra. Svakoga dana mladi bračni par dolazi na glavni zadarski trg, ispred ljekarne. Rasprostru svoje rekvizite kojima stvaraju ljetne uspomene za sve zainteresirane prolaznike. No njihova metoda nije pomodna ni nova, oni bilježe trenutke na polaroid fotografijama.

Suprug i ja smo kako je digitalna fotografija zamijenila bilo kakav oblik uspomene, opipljive, i došli smo na ideju da Polaroid fotografiju pretočimo u suvenir, objašnjava Antonija Perković.

No da bi fotografija bila podsjetnik na posjet Zadru, osmislili su i razglednicu u koju se ona umetne. Fotografiju, veliku i manju, stavljamo u odgovarajuću razglednice koje su dizajnirane Marvin makes you happy, dizajnerski dvojac koje su grafički prikaz Sv. Donata i Sv. Marije za sad, a imamo u planu i gradsku ložu, orgulje i nešto slično, kaže Andrej Obučina.

Mi smo zapravo presretni jer nismo uopće očekivali da ćemo pobuditi takav interes među što domaćim i stranim gostima u našem Zadru. I posebno smo sretni što osim odraslih najviše uveseljavamo djecu koja to nikada nisu vidjela i oni su presretni kako ta fotografija nastaje. Jer ona kad ju mi uslikamo izađe kao bijela podloga, priznaje Antonija.

Simpatična je ideja ovo dvoje mladih Zadrana da u svom povijesnom gradu ponude nešto iz novije prošlosti. Dio zaboravljene zabave i načina stvaranja uspomena. U ovom slučaju s dodanom vrijednošću, uokvireno u razglednicu Zadra koju, ako poželite, možete i nekome dragome poslati. Naravno na onaj stari način - poštom.