Izložba ratnih fotografija Dubrovnika 'Zoran Filipović 1991.'

Izložba 'Zoran Filipović 1991.', autora Zorana Filipovića, istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera otvara se u 20 sati u tvrđavi Imperijal na Srđu, u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

 Realizirana je kao četvrta tematska izložba u sklopu muzejskog projekta "Hrvatska ratna fotografija", koji je Muzej Domovinskog rata pokrenuo 2013. godine.

Na mjestu s kojega se branio Dubrovnik bit že izložene od autora odabrane fotografije koje su nastale tijekom 1991. godine, kad neumorno obilazi sve najteže hrvatske bojišnice. Zahvaljujući iskazanom fotografskom umijeću, hrabrosti i etičnosti ubrzo stječe povjerenje najšire svjetske javnosti, kao vjerodostojan svjedok istine o prljavom osvajačkom ratu koji se vodi protiv hrvatskog naroda.

Izložene fotografije Zoran Filipović slaže kronološki i tematski prema vremenu i mjestu nastanka, što gledatelju omogućuje cjelovitiji uvid i razumijevanje hrvatske ratne stvarnosti 1991. godine.

Izložba će biti otvorena do 15. rujna 2017. godine. Nakon otvorenja slijedi koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra ispred crkve Sv. Vlaha, a klape Subrenum pod ravnanjem Đele Jusića izvodt će domoljubne pjesme. U susret je izašla i žičara pa će posjetitelji za 15 kuna moći do Srđa i nazad.

O izložbi je u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' govorila Varina Jurica Turk, v.d.ravnatelja Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.