Nekada borci, danas zadrugari

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja Ministarstvo hrvatskih branitelja organiziralo je predstavljanje braniteljskih zadruga u Kninu i Slunju. Predstavljaju se zadruge iz cijele Hrvatske. Ekipa Dobrog jutra posjetila je jednu zagrebačku braniteljsku zadrugu na obroncima Sljemena da vidi što proizvode.

Zadruga branitelja Princeza poznata je u Zagrebu, a i šire. Na svojim štandovima prodaju bobičasto voće, a podno Sljemena ga proizvode. Danas zadrugari, nekada pripadnici uglavnom 1. brigade, kao umirovljenici našli su i posao i zanimaciju u dodiru s prirodom.

Sedam je članova zadruge, a imaju i dosta kooperanata čije proizvode nude. Obrađuju svoje posjede, oko 20 hektara zemlje zasađenih uglavnom bobičastim voćem, kupine,  maline, borovnica. goji, aronija, te mandarinom i jabukom. Od kupina proizvode i sirupe, sokove i džemove.

Novcem koji bi dobili iz EU fondova žele zaposliti još neke branitelje i zakupiti zemlje, a ovaj je posao za sve njih prava blagodat.