Broj slijepih će se do 2050. utrostručiti

U predstojećih četrdeset godina broj slijepih ljudi globalno će se utrostručiti, predviđaju znanstvenici sa sveučilišta Anglia Ruskin. Upozoravaju da je problem najizraženiji u siromašnim zemljama južne Azije i subsaharske Afrike. 

Prof. Rupert Bourne, voditelj istraživanja kaže da bi do 2050. godine broj slijepih osoba u svijetu mogao porasti sa sadašnjih 36 milijuna na čak 115 milijuna, što je posljedica sve veće životne dobi stanovništva.

Zanimljivo je da je studija pokazala kako se globalno broj osoba s poremećajem vida smanjuje, no s obzirom na to da je svjetsko stanovništvo sve starije znanstvenici predviđaju da će ih sve više imati ozbiljnih problema s vidom, piše BBC.

Analiza podataka prikupljenih iz 188 zemalja upućuje na to da trenutačno u svijetu od neke vrste oštećenja vida pati više od 200 milijuna ljudi. Znanstvenici predviđaju da će ta brojka do 2050. iznositi više od 550 milijuna.

Najviše slučajeva slabovidnih osoba zabilježeno je u području južne i istočne Azije te u dijelovima subsaharske Afrike. 

Znanstvenici koji su radili na studiji pozivaju zdravstvene sustave da više ulažu u sprečavanje gubitka vida kod starijih osoba.